Klussenclub

parkfoto
foto: © J.C. Boom

foto werkzaamheden12 december 2020 Ingang verplaatst
Vier bikkels van de Klussenclub hebben zaterdag 11 december de ingang voor wandelaars verplaatst. Dit was al aangekondigd in een eerder bericht. De container voor plastic is nu vanuit onze wijk makkelijker bereikbaar, misschien is de speeltuin minder aantrekkelijk als ‘hangplek’ en de hondenuitlaatroute is meer logisch.
Dank aan Gerard, Richard, Siem en Wim!


foto klaphekje4 november 2020 Verplaatsing klaphekje
Na overleg met het bestuur van de Stichting Beheer zal door de klussenclub het hekje van de speeltuin worden verplaatst. Het toegangshekje naar de speeltuin vanaf de Houtribdijk zal verplaatst worden naar de plek waar de plasticcontainer staat. Niet vanwege een gemakkelijker toegang tot die container, want die gaat vandaag of morgen verdwijnen. Er zijn andere redenen:

 1. Het geeft toegang tot een sluipweg.
  Veel fietsers hebben via dit hekje een kortere weg gevonden naar de brug over de Houtribweg, waardoor het wandelpad in toenemende mate als fiets- en bromfietspad gebruikt wordt. Dit zorgt regelmatig voor onveilige toestanden voor kinderen en hun ouders in de speeltuin en voor wandelaars op het wandelpad richting Golfpark.
 2. Openbaar toilet.
  Met zekere regelmaat wordt het hekje gebruikt om zich toegang te verschaffen tot het balkenpaadje in de speeltuin, om dit “verscholen paadje” te gebruiken als openbaar toilet, voor bezoekers met hoge nood. Dit is mede mogelijk omdat er geen enkel toezicht is op wie er gebruik maakt van dit hekje. Een hekje wat minder verscholen ligt zou in dat opzicht meer preventief kunnen werken. Ook zal in de toekomst dit balkenpaadje meer in het zicht komen door de voorliggende bomen en struiken te verwijderen.
 3. Drank en drugs.
  Met zekere regelmaat wordt de speeltuin bezocht door “vreemde figuren”. Er wordt af en toe stevig gedronken, gezien het aantal drankflessen die we uit de bosjes achter de picknicktafel vandaan haalden. Dit zal meestal niet gebeuren op momenten dat er kinderen in de speeltuin zijn, maar het leidt niet tot een optimale speelomgeving voor hen, evenals de plastic wietzakjes die je kunt aantreffen. De anonimiteit van de toegang tot de speeltuin maakt het gemakkelijker voor lieden die hier hun “feestjes” willen vieren
 4. Veiligheid ( wel op- maar niet in de laatste plaats….)
  Het is voor kinderen een onveilige situatie, als er de mogelijkheid is om rechtstreeks op de dichtbij zijnde openbare weg terecht te kunnen komen, een weg waar toch regelmatig veel te snel gereden wordt…..


foto balkenbrug in het moeras 30 november 2019 "Brug" aangelegd
Dit jaar is geprobeerd om een wandelpad om de vijver van Wetland te creëren. Dat lukte niet omdat de grond erg drassig is. Vanmiddag maakte de Klussenklub ( Richard, Gerard en Siem; Wim loopt in de ziektewet) een start met het aanleggen van een doorgang / bruggetje door het moerassige stukje. De stammetjes, die we van de Bataviawerf hebben gekregen, zijn over het moerasje gelegd zodat je met droge voeten aan de andere kant komt. Frisia zal tijdens de snoeiperiode het geheel bedekken met houtsnippers.
Helemaal mooi zou het zijn als Van Wijnen nog ergens 10 gebruikte steigerdelen vandaan zou kunnen halen en ter beschikking zou stellen…..


foto klussenclub 2 februari 2019 Zwerftafels
Zaterdag was de complete klussenclub Houtribhoogte weer actief. Om te voorkomen dat de poten van de buurtpicknicktafels wegrotten wegens de regenval, hebben we stenen ingegraven om de tafels op te zetten. Daarmee hebben de tafels meteen een definitieve vaste plek in de buurt gekregen. We verzoeken alle gebruikers om de tafels na gebruik weer op die speciale plek neer te zetten.
Als het droog weer is zullen we de kopse kanten van de tafelpoten behandelen met teer.


logo klussenclub 12 januari 2019 Omheining Houtribhoogte
Om 13.00 uur kwam de watervaste klussenclub bij elkaar om door de HVC vernielde omheiningpaaltjes bij de plasticcontainer te vervangen.
De buienradar gaf door dat het ca. dat tijdstip droog zou zijn, maar dat viel tegen. Het was zo’n zeikerig regentje waarvan je net niet echt nat wordt en we zijn tenslotte - zoals je op de foto kunt zien - een stel watervaste bikkels!
3 paaltjes bij de container hebben we vervangen en dat ging in een sneltreinvaart. De grondboor deed zijn werk, zodat een vuistje genoeg was om de paaltjes diep genoeg in de grond te krijgen. Bij de laatste ingang van de Houtribhoogte was ook ooit een paaltje omgereden dus dat hebben wij ook vervangen. Op weg daar naar toe kwamen we Hinka tegen die ons ter plekke op de foto zette….


logo klussenclub 19 december 2018 Opruimen dugout trapveldje
Aanvang 13.50 uur, afgerond om 15.40 uur - uitgevoerd door Martin Maas en Siem v.d. Molen
De dugout is ruim 6 jaar geleden in elkaar gezet door een aantal jongeren uit de buurt.
Toen we vanmiddag met de klus begonnen liep Sebas Hamminga langs. Hij heeft een poosje meegeholpen met het sloopwerk en zo was een van de makers van toen nu ook bij deze klus betrokken!
Koevoet en vuist waren nauwelijks nodig. De rvs schroeven liet zich gemakkelijk verwijderen met de accutol.
Het naar boven sjouwen van het hout was wel ff een dingetje, maar eenmaal boven konden we beginnen met het verzagen. Een mooie accu - recipro zaag van Martin deed het werk feilloos en de nieuwe kruiwagen bewees zijn diensten. Jammer dat deze een lekke band kreeg omdat er terplekke nogal wat duindoorns en bramen in de weg zaten. Klusje erbij zullen we maar denken.
Ter plekke ziet het er weer netjes uit…..


Afvoerpijp schuurtje Duinvoet

foto afvoerpijpDe afvoer van het dak van de schuurtjes aan de Duinvoet laag zijn niet aangesloten op de hemelwaterafvoer, maar lozen in een zinkput. Dat is een gat in de grond die gevuld is met grind. Na verloop van tijd kan de afvoer verstopt raken door herfstblad en ander vuil. Dit hoopt zich op bovenop het grind en zal meestal vergaan, maar een verstopping is niet ondenkbaar. In dat geval zal het regenwater in de afvoer blijven staan. Als er veel regen valt stijgt het water in de afvoerpijp. foto afvoerpijpBij mij kwam het zo hoog dat het helemaal bovenaan het schuurtje in liep. Om dit te voorkomen kun je een gaatje boren in de afvoerpijp op een centimeter of 25 onder de bovenkant. Als dat gaat spuien, dan weet je hoe laat het is. Het beste houd je de afvoerpijp schoon. Wil je dat grondig doen dan moet je de afvoer demonteren. Je kunt dan al het vuil verwijderen uit de pijp en uit de zinkput. Alles weer monteren en je kunt er weer een paar jaar tegen.


Gootje van de carport schoonmaken

foto afvoerpijpHet is lastig om het gootje van de cartport schoon te maken; je krijgt het vuil er niet uit nadat je het (met veel moeite door de smalle opening) allemaal naar één kant hebt kunnen vegen. De oplossing is simpel: zaag met een decoupeerzaag een half gat op die plek waar je het vuil wilt verwijderen. Zelf heb ik het gat boven het afvoergat gezaagd, zodat ik een roostertje op het gat kon zetten. Werk prima; slechts één keer per jaar nadat het blad gevallen is schoonmaken is voldoende……..

foto afvoergootfoto afvoergoot


Schuifdeurhandgreep vast zetten

foto schuifpuiJe hebt nodig: inbus sleuteltje en een kruiskop schroevendraaier.
In de handgreep zie je boven en onder aan de zijkant een gaatje. Daarin zit een inbusboutje. Draai deze boutjes zover los, dat je de handgreep kunt verwijderen (dus niet helemaal losdraaien). Aan de binnenkant zie je bij de uiteinden kruiskopschroeven, Draai deze vast met de kruiskopschroevendraaier. Plaats de handgreep weer terug en draai de inbusboutjes weer aan. De handgreep zit nu vast.

foto sluiting schuifpui


Top